Z dzieciństwa wspominam z przyjemnością wiele dań, ale sardynki z puszki, skropione sokiem z cytryny, to był rarytas. Nie zawsze trafiały się w sklepie, czasem przyjeżdżały w paczce od cioci, miały BARDZO intensywny aromat i podobno były bardzo zdrowe. Nie wybrzydzałam, jadłam z wielką chęcią, a olejem albo wodą spod sardynek dzieliłam się z psem. Sałata z sardynkami to taki powrót do tych smaków w nieco bardziej wytwornej wersji.
Sałata z sardynkami – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100 g rukoli
- 200 g sardynek
- 2 jajka
- garść czarnych oliwek
- średniej wielkości ogórek
- łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- łyżeczka octu z białego wina
- łyżeczka oliwy
Jajka ugotować na twardo.
W misce zmieszać musztardę, ocet i oliwę, dodać rukolę, wymieszać, rozłożyć na talerzach.
Ogórek pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, rozłożyć na rukoli.
Sardynki wyjąć z puszek, odsączyć z płynu (starając się ich nie pognieść), rozłożyć na rukoli.
Jajka pokroić na ćwiartki, rozłożyć na rukoli.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
eh nie cierpię sardynek
[…] dodaję ryżu ani makaronu, ale tutaj z kolei idealnie pasuje ogórek, seler naciowy czy papryka. Sałata z sardynkami to inne spojrzenie na ryby i na to, co można wyczarować z puszek stojących w spiżarni. […]