Jeśli zostało coś z kubańskich steków albo po prostu masz ochotę na sałatę o zdecydowanym, mięsnym smaku – polecam. Sałata z wołowiną jest naprawdę wspaniała!
Sałata z wołowiną – przepis
proporcje na 2 porcje
- 200 g wołowiny
- 2 średnie ogórki gruntowe
- puszka cieciorki
- 100 g rukoli, roszponki lub szpinaku
- 30g sera feta
- 1 łyżka pietruszki (świeża natka)
- 1 łyżka mięty (świeża)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Wołowinę zgrillować wedle upodobań. Jeśli jest już gotowa, pokroić w paski. Jeśli dopiero była grillowana – niech odpocznie 5 minut.
Cieciorkę odsączyć. Wymieszać z zieleniną, pokruszoną fetą, pokrojonym w kostkę ogórkiem, posiekaną pietruszką i miętą.
Wymieszać posiekany ząbek czosnku z sokiem z cytryny i oliwą, a następnie polać wszystkie składniki i dobrze wymieszać.
Rozłożyć na talerzach. Na zieleninie ułożyć plastry wołowiny.
Sałata z wołowiną może też być daniem do pracy, wytrzyma kilka godzin w lodówce.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Bardzo fajne danie! Szczególnie teraz, gdy warzywa i zioła są młode i świeże 😉 Pozdrawiam!