Udało mi się wreszcie kupić kuskus perłowy w zwyczajnym sklepie – nie trzeba już szukać go w sklepach z żywnością orientalną. Musiałam od razu coś przygotować – przejrzałam więc zawartość lodówki i oto jest sałatka z kuskusem i fetą. Jeśli nie masz kuskusu perłowego (inna nazwa to maftoul albo moghrabieh), użyj normalnego. Smak będzie podobny.
Sałatka z kuskusem i fetą – przepis
proporcje na 2 duże porcje (jako pełne danie) albo 4 porcji (jako przystawka)
- 4 łyżki kuskusu perłowego (maftoul)
- 2 pomidory średniej wielkości
- garść szpinaku
- ok. 100 g fety
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 2+1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy. Wrzuć na nią kuskus perłowy, przesmażaj mieszając. Po 2-3 minutach wlej wodę, zagotuj i gotuj tyle, ile jest podane na opakowaniu.
Jeśli masz normalny kuskus, możesz go tylko zalać wrzątkiem albo potraktować tak, jak kuskus perłowy.
W międzyczasie zmieszaj sos: 2 łyżki oliwy, ocet, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
Umyj i posiekaj liście szpinaku, pokrój w kostkę pomidory i fetę. Dodaj posiekaną pietruszkę i miętę.
Odcedź kuskus perłowy i lekko przestudź. Dodaj do warzyw z serem i ziołami.
Polej wszystko sosem, wymieszaj.
Podawaj od razu – ale sałatka z kuskusem i fetą może poczekać 2-3 godziny. Potem pomidory zrobią się zbyt zwiędłe. Jeśli przygotowujesz ją z dużym wyprzedzeniem, pomidory pokrój i dodaj na samym końcu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl