Lubię porządek, więc ilekroć robię danie ze znanego przepisu, sprawdzam wersję kanoniczną, tę najbardziej prawdziwą. W przypadku sałatki nicejskiej trudno mówić o czymś takim, bo w zasadzie tylko pomidory i oliwa są stałym składnikiem wszystkich przepisów. Nawet tuńczyk nie występował w przepisie z XIX wieku, więc tak naprawdę to wszystko kwestia umowy. Sałatka nicejska będzie taka, jaką zrobisz. Jeśli wypróbujesz mój przepis, daj mi znać, jak wyszło!
Spis treści
To Ci się przyda:
ostry nóż
minutnik do jajek
nakłuwacz do jajek
Sałatka nicejska: składniki
proporcje na 2 porcje
- 50-60 g sałaty (średnio 1/2 opakowania szpinaku, rukoli czy sałaty mieszanej)
- 1 duży pomidor
- 2 jajka
- 1 puszka tuńczyka (u mnie była to mała puszka tuńczyka w wodzie, 80g)
- garść oliwek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
Sałatka nicejska: przepis
Ugotuj jajka – u mnie było to na wpół miękko, ale może być też całkiem na twardo.
Zmieszaj dressing – oliwę, sok z cytryny i musztardę.
Umyj i rozłóż na talerzach sałatę, polej częścią dressingu.
Pomidora pokrój w plastry lub kostkę – jak lubisz – i rozdziel między talerzami.
Pokrój oliwki w plasterki, rozdziel.
Tuńczyka odsącz (chyba, że to wersja w oliwie), rozdziel między talerzami.
Obierz jajka, przekrój na pół (jeśli to jajka na twardo, plastry lub ćwiartki też będą super), polej resztą dressingu.
Podawaj od razu.
Jeśli lubisz dania z tuńczykiem, polecam Ci też inne moje przepisy: sałatka z tuńczyka z cieciorką, pikantna pasta z tuńczyka czy sałatka ryżowa z tuńczykiem.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] żeby danie wyglądało ładnie w pudełku – jak powyżej. Dlatego nie nazywam tego dania sałatką nicejską – o niej piszę w tym […]