Lubię porządek, więc ilekroć robię danie ze znanego przepisu, sprawdzam wersję kanoniczną, tę najbardziej prawdziwą. W przypadku sałatki nicejskiej trudno mówić o czymś takim, bo w zasadzie tylko pomidory i oliwa są stałym składnikiem wszystkich przepisów. Nawet tuńczyk nie występował w przepisie z XIX wieku, więc tak naprawdę to wszystko kwestia umowy. Sałatka nicejska będzie taka, jaką zrobisz. Jeśli wypróbujesz mój przepis, daj mi znać, jak wyszło!

To Ci się przyda:

ostry nóż
minutnik do jajek
nakłuwacz do jajek

Sałatka nicejska: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 50-60 g sałaty (średnio 1/2 opakowania szpinaku, rukoli czy sałaty mieszanej)
  • 1 duży pomidor
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie była to mała puszka tuńczyka w wodzie, 80g)
  • garść oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej

salatka-nicejska-02

Sałatka nicejska: przepis

Ugotuj jajka – u mnie było to na wpół miękko, ale może być też całkiem na twardo.

Zmieszaj dressing – oliwę, sok z cytryny i musztardę.

Umyj i rozłóż na talerzach sałatę, polej częścią dressingu.

Pomidora pokrój w plastry lub kostkę – jak lubisz – i rozdziel między talerzami.

Pokrój oliwki w plasterki, rozdziel.

Tuńczyka odsącz (chyba, że to wersja w oliwie), rozdziel między talerzami.

Obierz jajka, przekrój na pół (jeśli to jajka na twardo, plastry lub ćwiartki też będą super), polej resztą dressingu.

Podawaj od razu.

Jeśli lubisz dania z tuńczykiem, polecam Ci też inne moje przepisy: sałatka z tuńczyka z cieciorką, pikantna pasta z tuńczyka czy sałatka ryżowa z tuńczykiem.