Każdy, kto mnie zna, ten wie, że ze słodyczy najbardziej lubię śledzie, a w drugiej kolejności krewetki. W ogóle owoce morza to coś, do czego mam ogromną słabość, przy stoisku z krewetkami, kalmarami i innymi takimi zwykle tracę wątek i nie wiem, co bym chciała, więc kupuję wszystko. Sos z owoców morza w wersji, którą tu przedstawiam, to wypadkowa iluś tam przepisów, które mam zapisane w moim archiwum. Nie chciałam ani wersji włoskiej, ani węgierskiej, ani hiszpańskiej. Zrobiłam więc coś pomiędzy – są oliwki i szafran, ale też bardziej popularne składniki. Spróbujesz?
Sos z owoców morza: składniki
proporcje na 4 porcje
- 250 g krewetek
- 250 g mieszanki z owoców morza
- 250 ml bulionu (warzywnego albo rybnego) – tu przepis na domowy bulion
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta lub zielona
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka papryki wędzonej
Sos z owoców morza: przepis
Jeśli owoce morza masz świeże, to świetnie. Jeśli mrożone – wyjmij je z zamrażarki i rozłóż na durszlaku, żeby odtajały.
Obierz cebulę i pokrój w półplasterki.
Czosnek obierz i posiekaj albo pokrój w plasterki – ja wolę to drugie wyjście, ale jeśli nie lubisz widocznych kawałków czosnku, wybierz wersję pierwszą.
Oczyść paprykę i pokrój w długie, wąskie paski.
Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, lekko posól. Podsmażaj aż będzie złote.
Dodaj paprykę, zamieszaj, duś pod przykryciem około 10 minut. Papryka powinna lekko zmięknąć.
Dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Oliwki pokrój w plasterki, dodaj do całości.
Dodaj bulion, zdrap przysmażone resztki z dna patelni, zagotuj.
Szafran zetrzyj na pyłek, dodaj do patelni. Wymieszaj z zawartością.
Dodaj pomidory w puszce, zamieszaj, duś 5 minut.
Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw go ponownie.
Dodaj owoce morza (zakładam, że do tej pory już odtajały), wymieszaj z zawartością patelni, podgrzewaj 5 minut.
Sos z owoców morza najlepszy jest na ciepło. Z czym go podać? Moim zdaniem bardzo dobrze pasuje tu ryż albo świeże pieczywo – możesz je lekko podpiec.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl