Ulubiony dodatek do zimnych mięs mojego Taty. Prawdziwy sos tatarski, według niego, jest ostry dzięki dodatkowi chrzanu, lekko chrupiący dzięki drobno posiekanym marynatom w składzie. Zwykle robię go niedużo, bo reszta rodziny woli na święta chrzan lub ćwikłę.
Sos tatarski – przepis
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki chrzanu
- 1 łyżka kaparów
- kilkanaście marynowanych pieczarek albo innych marynowanych grzybów
- 4 nieduże ogórki konserwowe
Całość zmiksować blenderem – lekko, nie na miazgę. W wersji bardziej ofiarnej, bardzo drobno posiekać.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] – upiecz mięso, ciasto, zrób sos tatarski. Wyjmij z zamrażarki chleb, odmróź go w lodówce przez […]
[…] https://jestpieknie.pl/sos-tatarski/ […]
[…] na przemycenie warzyw na świąteczny stół. Sos z anchois doskonale pasuje do delikatnych mięs. Sos tatarski, koniecznie domowy, idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i pasztetem. Sos czosnkowy, dzięki […]
[…] bez żalu – przykro mi, ale gotowe sosy nie są dobre, lepiej w ogóle wykreślić je z diety. Domowy sos tatarski jest lepszy, ale też nie powinien stać w lodówce dłużej niż parę dni. Trudno, pozbądź się […]
[…] Sos tatarski […]