Bardzo rzadko jadam czerwone mięso. W zasadzie jedyne, co kupuję, to filet z kurczaka, ale czasem ma się ochotę na coś innego. Steki z sosem z sera pleśniowego wymagają odpowiedniej jakości mięsa, sera pleśniowego niczym nie da się zastąpić, a całość jest raczej ciężkostrawna. Mimo to, raz na jakiś czas warto!
Steki z sosem z sera pleśniowego: składniki
- 2 steki wołowe o grubości ok. 1,5 – 2 cm
- pieprz kolorowy
- oliwa
- czerwona cebula
- 30g sera z niebieską pleśnią
- mleko
- rukola
- ocet balsamiczny
Steki z sosem z sera pleśniowego: przepis
Pieprz pokruszyć, używając do tego celu moździerza albo tłuczka. Obtoczyć w nim steki.
Rozgrzać patelnię, wlać na nią łyżeczkę oliwy. Obsmażyć steki z obu stron (na tyle, żeby nie było widać różowego). Przełożyć na brytfannę i wstawić do piekarnika na 6-8 minut (po tym czasie steki będą średnio wysmażone, miękkie).
W międzyczasie posiekać cebulę, podsmażyć na drugiej łyżeczce oliwy, dodać trochę kolorowego pieprzu (ja zużyłam na 2 steki i sos do nich całą torebkę i nie uważam, że przesadziłam, ale każdy ma inne upodobania). Dodać ser, poczekać, aż się rozpuści, dodać 2-3 łyżki mleka. Zamieszać, kiedy się połączy, wyłączyć palnik.
Rukolę doprawić oliwą i octem balsamicznym.
Po wyjęciu steków z piekarnika, polać je sosem. Podawać z sałatą.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl