Bardzo lubię kapustę i wszelkie przetwory z niej – kapustę z grzybami, bigos, kapustę na ostro, kapustę z koperkiem, modrą kapustę… Ale czerwonej kapusty nigdy dotąd nie przerabiałam. Surówka z czerwonej kapusty w moim wykonaniu jest inna niż typowe polskie smaki, ale świetnie pasuje i do dań z grilla, i do duszonego mięsa. Spróbujesz?
Spis treści
Surówka z czerwonej kapusty – składniki
proporcje na 4 porcje
- 1/4 czerwonej kapusty
- 1 marchew
- 3 liście sałaty rzymskiej
- 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
Surówka z czerwonej kapusty – przepis
Kapustę poszatkować, marchew utrzeć na tarce, sałatę pokroić w paski.
Zmiksować resztę składników, wymieszać z warzywami, ewentualnie doprawić do smaku.
Odstawić na godzinę przed podaniem, żeby smaki się połączyły.
Surówka z czerwonej kapusty – uwagi
Na następny dzień ta surówka nie jest już taka dobra, więc lepiej zjeść ją od razu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl