Lato to sezon na piękne warzywa, także cukinię czy bakłażana. Co z nich zrobić poza leczo? Moja propozycja to szaszłyki z kurczakiem i warzywami – prosty sposób na danie z grilla i świetna metoda na zjedzenie masy warzyw.
Spis treści
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – składniki
proporcje na 4 porcje
- 1 filet z kurczaka
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 bakłażan średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół (oregano, tymianek, bazylia – co lubisz)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- patyczki do szaszłyków
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – przepis
Kurczaka pokroić w kawałki, bakłażana obrać i pokroić w kostkę ok. 2 cm boku, cukinię – w plastry.
Posiekać czosnek, zmieszać składniki marynaty. W dużym naczyniu wymieszać kurczaka i warzywa z marynatą. Zostawić na ok. godzinę, żeby nabrały smaku.
Po tym czasie rozgrzać grill, ponadziewać mięso i warzywa na patyki i grillować, aż warzywa będą miękkie, a kurczak biały w środku.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – uwagi
Jeśli coś zostanie, zdejm kurczaka i warzywa z patyków, odłóż do zamykanego pudełka. Szaszłyki można podgrzać, będą równie dobre następnego dnia.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl