Sałatka tabbouleh to arabski przepis-baza, pojawia się zawsze i wszędzie, dokąd bym nie poszła. Ja za nią przepadam, bo jest banalnie prosta w przygotowaniu i pełna zdrowych składników. Jeśli jeszcze jej nie znasz, spróbuj koniecznie!
Spis treści
Sałatka tabbouleh: składniki
proporcje na 4 porcje
- 3 pęczki pietruszki
- 3 pomidory
- 1 szalotka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- liście z 5 łodyg mięty
- sól
- pieprz
- 30 g kaszy bulgur
Sałatka tabbouleh: przepis
Kaszę przepłukać, upewnić się, że nie ma tam jakichś zanieczyszczeń czy kamyków, zalać wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzić i odstawić na bok.
Pietruszkę i miętę umyć, posiekać drobno.
Pomidory pokroić w drobną kostkę.
Szalotkę obrać i posiekać drobno.
Zmieszać powyższe, dodać sok z cytryny, oliwę i przyprawy do smaku.
Przepis pochodzi z książki A Taste of Arabia i jak widać, wygląda identycznie jak na zdjęciu autorki książki.
Sałatka tabbouleh: uwagi
Czy kasza bulgur to to samo co kuskus?
Jak się mówi poprawnie, bulgur czy burghul?
Czy można dodać sałatę?
Czy można dać więcej kaszy?
Z czym podawać tabbouleh?
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Bardzo mi się podoba ta propozycja 🙂
[…] pomidora, odrobinę cebuli, posiekaną miętę, ale efekt i tak nie będzie super. Lepiej zrobić tabbouleh od […]