Wegańskie chili – czy to się może udać? Mięsożercy mają swoje chili con carne, a co z wegetarianami i weganami? Jeśli nie pożałujesz przypraw, będziesz mieć wyjątkowe, sycące i rozgrzewające danie, świetne o tej porze roku do zjedzenia w domu czy jako danie do pracy.
Wegańskie chili (chili sin carne): składniki
proporcje na 10 porcji
- 2 puszki fasoli białej
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 2 cukinie
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżka oliwy
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 5 pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej (do kupienia na stoiskach z przyprawami, ok. 4 zł za torebkę)
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
Wegańskie chili (chili sin carne): przepis
Fasolę odsączyć, opłukać.
Cukinię i marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę i czosnek posiekać.
W sporym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, dusić około 3-5 minut na średnim ogniu.
Dodać marchew i cukinię, dusić 5 minut.
Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, dusić godzinę na małym ogniu.
Po tym czasie sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić. Jeśli jest za rzadkie, dusić jeszcze przez 30 minut.
Można pasteryzować, można mrozić.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Wegańskie chili […]
[…] Wegańskie chili […]