Pesto z bobu, o którym pisałam niedawno, może być też świetnym dodatkiem do burgerów – także tych przygotowanych bez mięsa. Wege burgery są tak samo sycące jak te typowe, a posili się nimi też wegetarianin.
Wege burgery z pesto z bobu i grillowanym serem – składniki
proporcje na 4 porcje
- 50g kaszy kuskus
- 1 cebula
- 250g pieczarek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 75g pestek słonecznika
- 1 jajko
- oliwa
- sól
- 4 łyżki pesto z bobu
- 4 plastry sera halloumi
Wege burgery z pesto z bobu i grillowanym serem – przepis
Kaszę kuskus zalać wodą, przykryć, odstawić aż wchłonie wodę.
Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika.
Posiekać cebulę w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć, aż zmiękną. Dodać ocet balsamiczny. Dusić, aż warzywa wchłoną płyn.
Zmiksować zawartość patelni i pestki słonecznika.
Dodać kuskus i jajko, dobrze wymieszać. Doprawić solą do smaku.
Rozgrzać patelnię grillową. Rozdzielić powstałą masę na 4 porcje, uformować burgery, smażyć po 5 minut na stronę.
Haloumi pokroić na plastry, grillować na lekko spryskanej oliwą patelni, aż się zrumieni.
Na każdym burgerze rozsmarować łyżkę pesto z bobu, na tym ułożyć ser. Podawać na ciepło.
Inny, bardziej pikantny wariant wege burgerów znajdziesz w moim przepisie na wege burgery.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Wege burgery z pesto z bobu: […]