W zasadzie, klasyczne danie. Wołowina w sosie cebulowym spodoba się zwolennikom klasyki.
Wołowina w sosie cebulowym – przepis
proporcje na 2 porcje
- 400g ligawy wołowej
- 1 duża cebula
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka tabasco
- 1 łyżeczka oliwy
Mieszamy w misce sos sojowy i tabasco. W to wrzucamy pokrojone na niezbyt grube plastry mięso i marynujemy godzinę.
Cebulę kroimy w półplastry. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulę, podsmażamy (nie na wiór).
Dodajemy mięso razem z marynatą, dolewamy 2-3 łyżki wody. Dusimy około 10 minut.
Mięso wyjmujemy, sos z patelni wlewamy do pojemnika i miksujemy blenderem na gładką masę.
Dodajemy mięso do patelni, dusimy w sosie kolejne 15 minut.
Podajemy np. z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
taka wołowina to smak dzieciństwa. Kiedy jeszcze obiad bez mięsa (które teraz raczej omijam) nie był obiadem 😉
Tak, to smak dzieciństwa, dlatego zrobiłam wersję zgodną z dietą, bez zasmażek etc. Polecam 🙂
[…] Wołowina w sosie cebulowym […]