Bardzo lubię masło orzechowe, ale nie na słodko. Myśl o PB&J, czyli kanapce z masłem orzechowym i dżemem kompletnie mnie nie cieszy, ale kanapka z masłem orzechowym i ogórkiem konserwowym – o, to inna rozmowa! Zupa orzechowa inspirowana kuchnią afrykańską to mój sposób na rozgrzewkę w chłodny dzień. Dodaję do niej bardzo dużo jarmużu – trochę więdnie w zupie, ale to dobrze, bo wtedy jest bardziej jadalny. Jeśli masz inne warzywa – paprykę, cukinię, brukselkę – nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je dodać do zupy!
Spis treści
Zupa orzechowa (afrykańska): składniki
- 1 litr bulionu
- 1 cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (wielkości jak ilość czosnku)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła orzechowego
- 50 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sriracha (polecam mój tekst o tym, co to jest sos sriracha)
- 500 g jarmużu
Zupa orzechowa (afrykańska): przepis (Kohersen MyCook)
Obrać i z grubsza pokroić cebulę, czosnek i imbir, wrzucić do naczynia Kohersena. Zmiksować – prędkość 8, czas 30 sekund.
Dodać olej, dusić 3 minuty, prędkość 2, temp. 100C.
Przygotować jarmuż – umyć, oddzielić od łodygi, pokroić w wąskie paski.
Dodać bulion, masło, sól, przecier, sos sriracha, jarmuż.
Gotować 20 minut, prędkość 2, temp. 100C.
Zupa orzechowa (afrykańska): przepis (tradycyjny)
Potrzebny będzie spory garnek – tak, żeby wygodnie się mieszało.
Posiekać cebulę, czosnek i imbir, dusić, mieszając, 2-3 minuty na oleju.
Przygotować jarmuż – umyć, oddzielić od łodygi, pokroić w wąskie paski.
Do garnka dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 20 minut.
Zupa orzechowa (afrykańska): uwagi
Jak widać, wyżej podaję zarówno sposób na ugotowanie tej zupy w Kohersenie, jak i w tradycyjnym garnku. Każda metoda jest warta wypróbowania, bo zupa wychodzi świetna!
Zupę można mrozić.
Polecam też inne moje przepisy do przygotowania w robocie Kohersen: kurczak po marokańsku, ryba w kolendrze, zupa-krem ze szparagów, pulpety meksykańskie, szparagi z domowym majonezem awokado.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
W życiu bym nie pomyślała, że dodam masła orzechowego do zupy! 🙂 Zupka jest przepyszna! Cudownie oryginalnie smakuje 🙂 Polecam spróbować!
O rany, nigdy nie pomyślałbym, że masło orzechowe można jeść na słono, na przykład z ogórkiem czy do zupy :O Chociaż… no tak, przecież jest słone 😀 Dzięki za pomysł, akurat miałem ochotę na coś nowego, ten przepis brzmi idealnie.