Przejrzałam szafki i znalazłam puszkę bobu, która czekała na swoją kolej. Zupa z bobem jest szybka, sycąca, nie wymaga dziwnych składników.
Spis treści
Zupa z bobem – składniki
proporcje na 4 porcje
- 1 puszka bobu
- 1 puszka mieszanych rodzajów fasoli
- 200g marchwi
- 1 przecier pomidorowy
- 1 litr wody (chociaż lepszy byłby domowy bulion)
- liście laurowe
- płatki papryki
- sos tabasco
- sól
- pieprz
Zupa z bobem – przepis
W garnku zagotować wodę, doprawioną płatkami papryki, solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Marchew pokroić na talarki, wrzucić, gotować ok. 10 minut, po czym dorzucić osączone fasole i bób. Dodać przecier pomidorowy i tabasco. Zamieszać, gotować na małym gazie 15 minut.
Zupa z bobem – uwagi
To w zasadzie sposób na wyczyszczenie zapasów – miałam torbę mini-marchewek, wspomniany już bób, mieszankę fasoli i postanowiłam coś z tego zrobić. Jeśli ma się bulion, sprawa jest prostsza, ale ugotowanie zupy na wodzie też jest możliwe.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl