Na dni, kiedy nie masz ochoty na makaron z sosem pomidorowym. Makaron z tuńczykiem wygląda tak sobie, ale smakuje świetnie.

Makaron z tuńczykiem – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 3-4 anchois
  • 1 łyżka oliwy
  • makaron
  • 1 łyżka śmietany niskotłuszczowej (czyli np. 10-12% tłuszczu)
  • pieprz

Makaron z tuńczykiem – przepisy

Makaron ugotować al dente.
Śmietanę wyjąć z lodówki.
W międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić posiekaną szalotkę i pokrojone w kawałki anchois, dusić 2-3 minuty. Dodać odsączone mięso tuńczyka. Wymieszać, dusić 2-3 minuty.
Podczas ostatniej minuty gotowania makaronu do patelni dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę, wymieszać, doprawić pieprzem (sól jest w anchois, więc nie ma potrzeby dodatkowo solić potrawy).
Pokroić pomidory w ćwiartki.
Odcedzić makaron, wymieszać z sosem, rozłożyć w miseczkach, dodać pomidory.
Podawać na ciepło.