Tak, jak pisałam w przypadku przepisu na tagine z jagnięciny – liczą się przyprawy. Mięso może być naprawdę pośledniego sortu, ale przyprawy muszą być świeże, aromatyczne i raczej nie da się ich niczym zastąpić. Pilaw z tego przepisu wykarmi armię i chociaż jest nieco czasochłonny w porównaniu z moimi innymi przepisami, to naprawdę warto go zrobić. Tym bardziej, że nie ma problemu z zamrożeniem go na później.

Najlepszy pilaw z jagnięciny

  • 1 kg mięsa jagnięcego bez kości (lub odpowiednio więcej z kością)
  • 400 ml jogurtu naturalnego (nie greckiego)
  • 2 spore papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (mniej więcej tyle samo, co czosnku)
  • 400 g ryżu basmati
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 średniej wielkości białe cebule
  • 4-5 łyżek oleju, np. rzepakowego
  • 4 łyżeczki ziaren kminu
  • 3-4 laski cynamonu
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka goździków
  • kilka ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody

Uwaga: najlepszy pomysł to zacząć robić ten pilaw na dzień przed podaniem. Jak pisałam, jest stosunkowo czasochłonny, no i nie wystarczy 1 garnek, żeby zrobić całe danie.

Uwaga 2: najlepiej mieć wolnowar i naczynie do zapiekania, które można też postawić na kuchni (np. coś w rodzaju brytfanny z pokrywką).

Zacznij od mięsa: pokrój je w kawałki na jeden kęs albo, jeśli Ci się nie chce, a masz wolnowar, tylko podziel na kilka części, które zmieszczą się w wolnowarze.

Posiekaj chili (bez pestek), imbir i czosnek, dodaj jogurt, polej nim mięso. Zagotuj / włącz wolnowar na 4 godziny na „2”.

Kiedy mięso jest już gotowe, odstaw je na bok. Jeśli zrobiłaś to tak, jak ja i mięso ugotowałaś w wolnowarze, rozdziel je widelcem na nieduże kawałki, pozbądź się ewentualnych kawałków kości czy chrząstek.

Wrzuć do szklanki cynamon, kardamon, goździki i pieprz, zalej wrzątkiem.

Rozgrzej piekarnik do 150C.

W brytfannie rozgrzej olej. Posiekaj cebulę w półplasterki, wrzuć na patelnię, dodaj kmin, duś 2-3 minuty, aż się zeszkli. Po tym czasie dodaj szklankę wody z przyprawami (przyprawy też!) i puszkę pomidorów. Zagotuj, duś kilka minut.

W międzyczasie, kiedy sos się dusi, przepłucz na sitku ryż – woda powinna być bardziej przejrzysta niż mleczna.

Dodaj do brytfanny ryż, mięso, wodę i sól, zamieszaj, zagotuj.

Przykryj, wstaw do piekarnika na 45 minut.

Podawaj na ciepło, np. z jogurtem greckim z miętą.