Wołowina w sosie cebulowym

W zasadzie, klasyczne danie. Wołowina w sosie cebulowym spodoba się zwolennikom klasyki.

Wołowina w sosie cebulowym – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 400g ligawy wołowej
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżeczka oliwy

Mieszamy w misce sos sojowy i tabasco. W to wrzucamy pokrojone na plastry mięso i marynujemy godzinę.

Cebulę kroimy w półplastry.Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulę, podsmażamy (nie na wiór).

Dodajemy mięso razem z marynatą, dolewamy 2-3 łyżki wody. Dusimy około 10 minut.

Mięso wyjmujemy, sos z patelni wlewamy do pojemnika i miksujemy blenderem na gładką masę.

Podajemy np. z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

Udostępnij wpis:

2 komentarze

  1. taka wołowina to smak dzieciństwa. Kiedy jeszcze obiad bez mięsa (które teraz raczej omijam) nie był obiadem 😉

  2. Tak, to smak dzieciństwa, dlatego zrobiłam wersję zgodną z dietą, bez zasmażek etc. Polecam 🙂

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial