Robiłam kuskus już tyle razy, że wpadłam w rutynę. Ogórek, papryka, oliwki, tuńczyk – wszystko już było. Na szczęście znalazłam nowy, ciekawy przepis na kuskus z pikantnym sosem jogurtowym. Do pracy – wymarzone danie!
Kuskus z pikantnym sosem jogurtowym: składniki
proporcje na 3 porcje
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe cebule lub 1 średnia
- 3 gałązki selera naciowego
- 100g kuskusu
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki jogurtu greckiego low-fat
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 50g rodzynek
- 1 puszka cieciorki
- 1 papryka (lub po 1/2 papryki w 2 kolorach)
- garść świeżej pietruszki
- szczypta pieprzu
- kawałek imbiru (ok. 3 cm długości, 1 cm szerokości)
Kuskus z pikantnym sosem jogurtowym: przepis
Posiekać cebulę i pędy selera. Rozgrzać łyżkę oliwy w garnku, wrzucić na to te warzywa, dusić 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać kuskus, wymieszać, podgrzewać minutę, po czym zalać wodą – tak, żeby zakryć zawartość garnka. Dodać rodzynki. Odstawić na bok (nie na ogniu), niech napęcznieje.
W międzyczasie pokroić w kostkę paprykę, odsączyć i opłukać cieciorkę, drobno posiekać pietruszkę.
W blenderze zmiksować jogurt, oliwę, imbir (obrany!), sok z cytryny, czosnek, kminek i pieprz.
Kiedy kuskus wchłonie wodę i ostygnie, dodać paprykę, cieciorkę i pietruszkę. Wymieszać.
Podawać z sosem – najprościej wymieszać, ale dla walorów estetycznych sos może być na boku.
Kuskus z sosem jogurtowym to pełne danie – jeśli chcesz, podaj go jednego dnia, a resztę spakuj do pracy.
Podobał Ci się ten przepis? Polecam też moje inne pomysły na dania z kuskusem:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl