Kebab to nie od dziś jedna z ulubionych potraw Polaków. „Dietetyczny” z kurczaka, typowo polski z wieprzowiny, klasyczny z baraniny, z sosem czosnkowym albo ostrym, a najchętniej jedno i drugie. Mięso zwykle jest mocno doprawione solą i innymi przyprawami, często tłuste, a buła wielka i gruba. Jak zrobić własny domowy kebab na ostro, który można zabrać do pracy?
Domowy kebab na ostro – składniki
proporcje na 2 porcje
- 1 pita pełnoziarnista
- 400 g wołowiny
- 6 ukośnie krojonych plastrów ogórka
- 6 plastrów pomidora
- 2 garście umytej rukoli
- 2 łyżki serka do smarowania (np. Bieluch czy Philadelphia)
- sambal oelek do smaku
Domowy kebab na ostro – przepis
Wołowinę natrzeć sambalem, odstawić do lodówki na jakieś 2 godziny. Jeśli jest taka możliwość – na całą noc.
Po tym czasie:
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Blachę wyłożyć folią aluminiową. Położyć na niej wołowinę.
Piec około 50 minut – bardzo przydaje się termometr do mięsa.
Po tym czasie odstawić, ostudzić.
Pokroić na plastry – połowa będzie do domowego kebaba na ostro, a drugą połowę polecam wykorzystać do sałaty z wołowiną i serem pleśniowym.
Pitę przekroić na pół tak, żeby powstały dwie półkoliste kieszenie. Delikatnie otworzyć, nie rozrywając, wewnątrz posmarować serkiem i sambalem.
Włożyć rukolę, wołowinę, warzywa. Jeśli jesz od razu – gotowe. Jeśli domowy kebab to posiłek do pracy, polecam zamknięcie w szczelnym pojemniku. Kanapkę można podgrzać w mikrofali.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] wystarczy na więcej dań – np. na kanapkę czy domowy kebab na ostro. Nie zmarnuje się, […]