Smaczny, niedrogi obiad dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pikantny kurczak z kolorowym ryżem łatwo się przechowuje, łatwo odgrzewa, nie wymaga skomplikowanych składników, a nasyci każdego.
Pikantny kurczak z kolorowym ryżem – przepis
proporcje na 4 porcje
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1,5 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g ryżu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- pęczek koperku
Kurczaka podzielić na części, oddzielić małe polędwiczki spod spodu, lekko ponacinać mięso. Zmieszać łyżkę sosu sriracha, łyżkę oliwy i łyżkę soku z cytryny, zalać tym mięso, odstawić na co najmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Piec mięso 20 minut.
W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z czasem na opakowaniu.
Opłukać, odsączyć fasolę.
Pokroić w kostkę paprykę.
Posiekać koperek.
Ostudzić ugotowany ryż, wymieszać z fasolą, papryką i koprem, doprawić oliwą, sosem sriracha i sokiem z cytryny.
Podawać z ciepłym, pieczonym kurczakiem. Całość można też potem podgrzać w mikrofalówce.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Pikantny kurczak z kolorowym ryżem […]