Smaczny, niedrogi obiad dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pikantny kurczak z kolorowym ryżem łatwo się przechowuje, łatwo odgrzewa, nie wymaga skomplikowanych składników, a nasyci każdego.
Pikantny kurczak z kolorowym ryżem – przepis
proporcje na 4 porcje
- 2 podwójne filety z kurczaka
 - 1,5 łyżki sosu sriracha
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 100g ryżu
 - 1 puszka czerwonej fasoli
 - 1 czerwona papryka
 - pęczek koperku
 
Kurczaka podzielić na części, oddzielić małe polędwiczki spod spodu, lekko ponacinać mięso. Zmieszać łyżkę sosu sriracha, łyżkę oliwy i łyżkę soku z cytryny, zalać tym mięso, odstawić na co najmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Piec mięso 20 minut.
W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z czasem na opakowaniu.
Opłukać, odsączyć fasolę.
Pokroić w kostkę paprykę.
Posiekać koperek.
Ostudzić ugotowany ryż, wymieszać z fasolą, papryką i koprem, doprawić oliwą, sosem sriracha i sokiem z cytryny.
Podawać z ciepłym, pieczonym kurczakiem. Całość można też potem podgrzać w mikrofalówce.
  
  
  
  Related posts
1 Comment
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
                    
                

[…] Pikantny kurczak z kolorowym ryżem […]