Nie namawiam, żeby od razu brać się za 25kg, jak zrobiłam to ja. Spróbuj najpierw kilka kilogramów (wyjdą pewnie 3 słoiki). Suszone pomidory własnej roboty nie wymagają wiele pracy ani specjalnych urządzeń. A są lepsze niż sklepowe, serio.
Spis treści
Suszone pomidory: składniki
- pomidory podłużne (Roma)
- oliwa
- sól
- czosnek, ewentualnie rozmaryn
Suszone pomidory: przepis
Pomidory umyć, przeciąć na pół wzdłuż, lekko posypać solą. Ułożyć w naczyniu do pieczenia (metalowym, żaroodpornym lub na jednorazowej tacce aluminiowej), o tak:
Piekarnik włączyć na termoobieg, na 100C lub na 120C, jeśli pomidory są duże i mięsiste.
Po jakichś 3 godzinach sprawdzić – część pomidorów już będzie gotowa, część potrzebuje jeszcze 30 do 60 minut.
Kiedy wszystkie pomidory są już gotowe, obrać czosnek, wrzucić po jednym ząbku do słoika. Ciasno ułożyć pomidory.
Wyłącz piekarnik i przestudź go.
W mikrofalówce podgrzać oliwę – nie musi być wrząca, ale musi być ciepła. Zalać zawartość słoika. Obejrzeć i zlikwidować pęcherzyki powietrza (nożem, patykiem do szaszłyków).
Ważny etap – pasteryzacja
Każdy ze słoików pasteryzować na sucho w piekarniku: wstawić słoiki do piekarnika tak, żeby się nie stykały. Uruchomić piekarnik (ogrzewanie od góry i dołu, termoobieg, 120C) i po tym, jak osiągnie tę temperaturę, trzymać tam słoiki około 20 minut. Po tym czasie wyjąć, po przestudzeniu odstawić do spiżarni.
Suszone pomidory: uwagi
Jeśli nie lubisz czosnku, możesz go nie dodawać, ale wtedy proponuję np. szalotkę albo gałązki rozmarynu.
Innym pomysłem są suszone ostre papryczki, kapary w soli albo kolorowy pieprz.
Polecam też inne moje przepisy na przetwory:
I oczywiście poradnik o etykietach na domowe przetwory:
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] na suszone pomidory w […]
[…] pomidory – chyba, że robisz domowe suszone pomidory, jak […]
[…] ta po 13 zł za 500 ml dobrze wychodzi cenowo, a ponieważ w sierpniu będę jak co roku robić suszone pomidory, to kupię od razu skrzynkę. Nie zmarnuje […]
[…] 4 pomidory suszone (według tego przepisu) […]
[…] dotąd nigdy nie miałam problemu z nadmiernie gorzką oliwą. Wszystko dlatego, że co roku robię suszone pomidory i schodzi do nich sporo oliwy – ale nic się nie marnuje, bo oliwa spod pomidorów doskonale […]
[…] zapasy oliwy, bo zawsze ją zużywam. Do sałat, do marynat, do przetworów (a zaraz biorę się za domowe pomidory suszone!) – każda ilość schodzi. W tygodniu greckim w Lidlu mamy 2 warianty oliwy – 500 ml w […]