Zrobienie smacznej sałaty, która będzie pełnoprawnym posiłkiem, to żadna filozofia – wystarczy połączyć to, co i tak ma się w domu. Jeśli nie znasz kaparów, polecam – są lekko kwaskowate, słonawe, dodają wyrazu wielu daniom.
Sałata z tuńczykiem – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100 g rukoli
- kilkanaście pomidorów koktajlowych, idealnie w 2 kolorach
- 2 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (160 g)
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oliwa
Ugotować jajka na twardo (o tym, jak łatwo ugotować jajka na twardo, pisałam w blogu).
Zmiksować łyżkę kaparów z łyżką soku z limonki i łyżką oliwy. Rozłożyć rukolę, na niej pokrojonego w kawałki pomidora żółtego, tuńczyka, polać sosem i rozłożyć połówki pomidorów koktajlowych i ćwiartki jajek.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałata z tuńczykiem […]
[…] Sałata z tuńczykiem […]