Ile masz pomysłów na śniadanie? U mnie zwykle pojawia się twarożek, jajka, czasem robię śniadanie arabskie, jeśli mam więcej czasu. Jajka w koszulkach z awokado to zdecydowanie pomysł na śniadanie w weekend, kiedy donikąd się nie spieszymy. Nie jest to nic trudnego, ale trzeba się przygotować.
Jajka w koszulkach z awokado – przepis
proporcje na 2 porcje
- 2 tosty pełnoziarniste
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- papryka w płatkach
- 2 jajka
- oliwa
- ocet
- warzywa (pomidory, papryka, ogórki, rzodkiewki, oliwki etc.)
Przygotuj pastę z awokado – przekrój awokado, wyjmij pestkę, obierz awokado i ugnieć miąższ z sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i papryką w płatkach. Odstaw na bok.
Do przygotowania jajek w koszulkach moim zdaniem warto kupić foremki do jajek – Cuisipro ma takie w swojej ofercie. Używam ich i uważam, że bardzo upraszczają przygotowanie jajek w ten sposób. Oczywiście, wprawieni kucharze umieją ugotować jajka w koszulkach bez foremek, ale wiem, jakie to frustrujące, kiedy coś nie wychodzi. A w gotowaniu chodzi o przyjemność i satysfakcję, a nie o perfekcję. Jeśli wolisz, jajka w koszulkach możesz też ugotować w foliowych torebkach, ale pomyśl, ile zużyjesz ich rocznie, jeśli co miesiąc będziesz podawać to danie. Lepiej kupić coś, co posłuży dłużej. Foremki do jajek Cuisipro kupisz tutaj – klik!
W niedużym rondlu (ale takim, żeby zmieściły się dwie foremki do jajek) zagotuj wodę z 2-3 łyżkami octu. Do każdej z foremek do jajek nalej po łyżeczce oliwy i rozprowadź ją po metalowej części. Kiedy woda zacznie się gotować, wybij do foremek po jajku i wstaw foremki do rondla. Gotuj je przez 3-4 minuty.
W międzyczasie zrób tosty w tosterze i rozłóż na nich pastę z awokado. Rozłóż je na talerzach, dodaj ulubione warzywa.
Wyjmij ugotowane jajka w koszulkach, odcedź wodę z foremek. Pomagając sobie łyżką, przełóż jajka na tosty. Podawaj od razu, na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl