Koftę, czyli kotleciki z mielonego mięsa, robiłam wiele razy. Czasem formowałam podłużne kształty i nadziewałam je na patyki do szaszłyków, czasem układałam mięso z przyprawami na patelni grillowej i potem je obracałam, ale zawsze kofta była pikantna, intensywna w smaku. Wiem, że nie wszyscy lubią ostre potrawy, więc dziś łagodna kofta syryjska – według przepisu mojej przyjaciółki.
Kofta syryjska – przepis
proporcje na 4 porcje
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki cebuli (ok. 1/2 średniej wielkości cebuli)
- 3 łyżki pomidora (ok. 1 średniej wielkości pomidor)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie musi być grecki)
- 1 łyżka przypraw arabskich (kolendra, kmin, cynamon – bez ostrej papryki!)
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa do skropienia patelni grillowej
Posiekaj cebulę, pomidora i pietruszkę. Dodaj do mięsa mielonego. Dopraw je jogurtem, przyprawami arabskimi i solą. Całość wymieszaj – kofta syryjska ma widoczne fragmenty pietruszki, cebuli czy pomidorów, ale muszą być dobrze wymieszane z mięsem.
Patelnię grillową skrop oliwą, rozgrzej.
Z masy mięsnej formuj podłużne kształty – wystarczy czubata łyżka masy. Ułóż na patelni grillowej tak, żeby się nie stykały (będziesz potrzebować co najmniej trzech tur grillowania) i grilluj po około 3-4 minuty z każdej strony.
Podawaj na ciepło. Kofta syryjska doskonale pasuje do innych dań bliskowschodnich, jak kuskus z warzywami, hummus czy mutabal.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Thanks so much for the post.Really thank you! Great.