Zacznę od tego, skąd wziął się ten przepis. Kilka lat temu poznałam Zoe – miłość do jedzenia to coś, co dzielimy. Często rozmawiałyśmy o jedzeniu, o tym, co i jak ugotować, nie przeszkodziła nam w tym nawet pandemia. Kiedy już można się było bezpiecznie spotykać, Zoe obiecała nam żeberka – i były żeberka. Do nich Zoe zrobiła sałatkę – i powiem tak: sałatka zebrała większe brawa. A Zoe naprawdę umie gotować.
Na zdjęciach powyżej widać całą naszą kolację oraz porcję żeberek i sałatki. Ostatnio postanowiłam zrobić (trochę uproszczoną) wersję sałatki Zoe, czyli sałatkę z fasolką szparagową i grejpfrutem. Zoe używała w swojej słatce stick beans, czyli parkii wspaniałej, ale ponieważ nie jest to warzywko, które kupisz na każdym straganie w Polsce, to zmieniłam ją na zieloną fasolkę szparagową. Co jeszcze będzie potrzebne?
Spis treści
Sałatka z fasolką szparagową i grejpfrutem: składniki
- 300 g fasolki szparagowej (zielonej, najchętniej)
- 4 grejpfruty (najlepiej różowe)
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- płatki chili
- mięta (świeża)
- kolendra (świeża)
Sałatka z fasolką szparagową i grejpfrutem: przepis
Fasolkę oczyść, obetnij końce i potnij na kawałki na jeden kęs.
Zagotuj w garnku wodę, lekko ją osól i wrzuć fasolkę. Gotuj 3-5 minut (w zależności od grubości fasolki), odcedź, ewentualnie wrzuć do wody z lodem.
Obierz grejpfruty i uzbrój się w cierpliwość. Każdą cząstkę grejpfruta obierz z białawej skórki, usuń ewentualne pestki, wrzuć do sporej miski.
Posiekaj czosnek, miętę i kolendrę, dodaj sok z limonki, sos rybny i sojowy, pieprz i chili do smaku. Sos powinien być ostry, bo połączysz go z dużą ilością fasolki i grejpfruta.
Wrzuć przestygłą fasolkę do miski z grejpfrutem, polej sosem i delikatnie wymieszaj.
Podawaj od razu.
Sałatka z fasolką szparagową i grejpfrutem: uwagi
Jeśli w sklepie jest tylko żółta fasolka i żółte grejpfruty, to oczywiście sałatka też wyjdzie, chociaż nie będzie tak intrygująca kolorystycznie. Polecam dodać wtedy jako dekorację więcej listków kolendry i mięty.
Myślę, że gdyby zamiast fasolki szparagowej podać ugotowany i obrany bób, też byłoby to bardzo smaczne rozwiązanie.
Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl