Zacznę od tego, skąd wziął się ten przepis. Kilka lat temu poznałam Zoe – miłość do jedzenia to coś, co dzielimy. Często rozmawiałyśmy o jedzeniu, o tym, co i jak ugotować, nie przeszkodziła nam w tym nawet pandemia. Kiedy już można się było bezpiecznie spotykać, Zoe obiecała nam żeberka – i były żeberka. Do nich Zoe zrobiła sałatkę – i powiem tak: sałatka zebrała większe brawa. A Zoe naprawdę umie gotować.

Na zdjęciach powyżej widać całą naszą kolację oraz porcję żeberek i sałatki. Ostatnio postanowiłam zrobić (trochę uproszczoną) wersję sałatki Zoe, czyli sałatkę z fasolką szparagową i grejpfrutem. Zoe używała w swojej słatce stick beans, czyli parkii wspaniałej, ale ponieważ nie jest to warzywko, które kupisz na każdym straganie w Polsce, to zmieniłam ją na zieloną fasolkę szparagową. Co jeszcze będzie potrzebne?

Sałatka z fasolką szparagową i grejpfrutem: składniki

  • 300 g fasolki szparagowej (zielonej, najchętniej)
  • 4 grejpfruty (najlepiej różowe)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • płatki chili
  • mięta (świeża)
  • kolendra (świeża)

salatka z fasolka szparagowa

Sałatka z fasolką szparagową i grejpfrutem: przepis

Fasolkę oczyść, obetnij końce i potnij na kawałki na jeden kęs.

Zagotuj w garnku wodę, lekko ją osól i wrzuć fasolkę. Gotuj 3-5 minut (w zależności od grubości fasolki), odcedź, ewentualnie wrzuć do wody z lodem.

Obierz grejpfruty i uzbrój się w cierpliwość. Każdą cząstkę grejpfruta obierz z białawej skórki, usuń ewentualne pestki, wrzuć do sporej miski.

Posiekaj czosnek, miętę i kolendrę, dodaj sok z limonki, sos rybny i sojowy, pieprz i chili do smaku. Sos powinien być ostry, bo połączysz go z dużą ilością fasolki i grejpfruta.

Wrzuć przestygłą fasolkę do miski z grejpfrutem, polej sosem i delikatnie wymieszaj.

Podawaj od razu.

Sałatka z fasolką szparagową i grejpfrutem: uwagi

Jeśli w sklepie jest tylko żółta fasolka i żółte grejpfruty, to oczywiście sałatka też wyjdzie, chociaż nie będzie tak intrygująca kolorystycznie. Polecam dodać wtedy jako dekorację więcej listków kolendry i mięty.

Myślę, że gdyby zamiast fasolki szparagowej podać ugotowany i obrany bób, też byłoby to bardzo smaczne rozwiązanie.

Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:

Sałata z kozim serem i granatem

Sałata z fasolą i fetą

Sałata z sosem balsamicznym