Kurczak w papryce to kolejne proste danie, które przy minimum wysiłku daje świetny efekt. Po paru minutach, wystarczy potrawę zostawić na palniku i ustawić timer. Co więcej, kurczak w papryce zawiera od razu masę warzyw, więc wystarczy dodać kaszę czy ryż, żeby mieć gotowe danie.
Kurczak w papryce – składniki
proporcje na 6 porcji
- 6 ud z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 1 puszka pomidorów
- 4 cebule
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
Kurczak w papryce – przepis
Mięso obsmażyć na oliwie, odłożyć.
Pokroić warzywa w paski, poddusić na oliwie do zmięknięcia (ok. 10 minut). Dodać paprykę wędzoną, tymianek, sól, pieprz i pomidory, zamieszać, dodać kurczaka, dusić 30 minut. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolać trochę wody.
Podawać na ciepło, z ryżem lub kaszą. Dobrze poddaje się mrożeniu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl