Kurczak w papryce to kolejne proste danie, które przy minimum wysiłku daje świetny efekt. Po paru minutach, wystarczy potrawę zostawić na palniku i ustawić timer. Co więcej, kurczak w papryce zawiera od razu masę warzyw, więc wystarczy dodać kaszę czy ryż, żeby mieć gotowe danie.

Kurczak w papryce – składniki

proporcje na 6 porcji

  • 6 ud z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 cebule
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego

Kurczak w papryce – przepis

Mięso obsmażyć na oliwie, odłożyć.
Pokroić warzywa w paski, poddusić na oliwie do zmięknięcia (ok. 10 minut). Dodać paprykę wędzoną, tymianek, sól, pieprz i pomidory, zamieszać, dodać kurczaka, dusić 30 minut. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolać trochę wody.

Podawać na ciepło, z ryżem lub kaszą. Dobrze poddaje się mrożeniu.