Co brać do pracy, odwieczny problem. Wystarczy przejrzeć zawartość lodówki i wybrać to, co do siebie pasuje. Makaron z pesto i sałata to prosty posiłek, który zrobisz w domu, a jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Jeśli nie masz pewności, jak się zdrowo odżywiać, jak bilansować posiłki albo jak gotować, jeśli masz ograniczenia w diecie, to polecam Ci książki Agnieszki Kopczyńskiej, autorki bloga Aga Ma Smaka i dietetyczki. Chcesz wiedzieć więcej? Kliknij w banner poniżej!

Makaron z pesto i sałata: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 2 łyżki pesto
  • 120 g makaronu
  • 100 g sałaty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Makaron z pesto i sałata: przepis

Przepis na domowe pesto z rukoli już podawałam – ale jeśli nie masz orzeszków piniowych, możesz je zastąpić pestkami słonecznika. Pamiętaj o tym, żeby je podpiec na patelni, bez tego sos straci wiele smaku.

Wszystko można przygotować poprzedniego dnia – ugotować makaron, wymieszać go z pesto, w osobnym pojemniku zmieścić garść mieszanki sałat i kilka pokrojonych pomidorów koktajlowych. Sos (wystarczy mieszanka oliwy i octu balsamicznego) lepiej jednak dodać tuż przed podaniem – inaczej sałata zwiędnie.

Makaron z pesto ma tę zaletę, że można zjeść go na zimno, więc jeśli nawet nie masz mikrofalówki w biurze, nie będzie kłopotu.

Na zdjęciu: lunchbox Black & Blum.