Jak wygląda arabskie śniadanie? Niewiele różni się od naszego – ale wersja, którą tu opisuję, czyli pita z ziołami i serem, to jeden z lokalnych wariantów. Zajadam się „zaatar & cheese bread” zawsze, kiedy jestem na Bliskim Wschodzie. Wystarczy jedna taka kanapka, świeży ajran (słony napój na bazie mleka) i piękna pogoda. Arabskie śniadanie, całkiem podobne, da się zrobić w domu. Jak? Już mówię!
Arabskie śniadanie – przepis
proporcje na 2 porcje
- 1 chleb pita (ja robię zakupy w sklepie arabskim Cedros przy Le Cedre w Warszawie, vis a vis miśków)
- około 100 g sera halloumi
- 2 łyżki zaataru
- 2 łyżki oliwy
- oliwa w sprayu
Pokrój pitę na 6-8 kawałków (wycinków koła). Każdy kawałek rozłóż, rozdzielając warstwy.
Zmieszaj zaatar z oliwą tak, żeby powstała gęsta pasta. Nałóż po trochu do każdego kawałka pity.
Ser halloumi pokrój w plasterki, a potem nałóż do każdego kawałka pity.
Złóż każdy z kawałków tak, żeby znów tworzył wycinek koła.
Rozgrzej patelnię grillową, spryskaj oliwą w sprayu. Ułóż na niej każdy z kawałków pity, grilluj przez 2-3 minuty, po czym obróć.
Podawaj na ciepło. Do tego ajran (prosto z lodówki, nie ogrzewaj go!), domowy hummus i surowe warzywa.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] też ser halloumi, 7,77 zł za 225 gramów. Możesz go zgrillować, ale z halloumi zrobisz też arabskie śniadanie, które bardzo […]
[…] masz pomysłów na śniadanie? U mnie zwykle pojawia się twarożek, jajka, czasem robię śniadanie arabskie, jeśli mam więcej czasu. Jajka w koszulkach z awokado to zdecydowanie pomysł na śniadanie w […]
[…] na półce w kuchni – używam go przynajmniej dwa razy w tygodniu. Podpiekam w nim chleb, robię arabskie śniadanie, grilluję kawałki mięsa na obiad czy kolację. Sterowanie jest banalne – jest po prostu […]