Drobiowe burgery z porem łatwo zrobić z gotowego mięsa mielonego. Nie ma tu żadnych nietypowych przypraw, dziwnych składników – wszystko pewnie masz w domu albo możesz kupić w sklepie, gdzie zwykle się zaopatrujesz. To jak, co dziś u Ciebie na obiad?
Spis treści
Drobiowe burgery z porem – składniki
proporcje na 4 porcje
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki suszonego kopru lub 1 łyżka świeżego
- zielona część pora
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- pieprz
- pół łyżeczki syropu z agawy, cukru lub miodu
Drobiowe burgery z porem – przepis
Zieloną część pora pokroić, poddusić na patelni. Wymieszać z mięsem, jajkiem, koperkiem i przyprawami.
Uformować 4 kotlety.
Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć po 5 minut z każdej strony.
W międzyczasie zmieszać składniki na ketchup: przecier pomidorowy, musztardę Dijon, pieprz i sól. W razie potrzeby, dodać trochę czegoś słodkiego, jak cukier, miód czy syrop z agawy.
Drobiowe burgery z porem – uwagi
Syrop z agawy naprawdę proponuję dodać po sprawdzeniu smaku ketchupu, przecier jest moim zdaniem na tyle słodkawy, że dodatkowa słodycz to wyjście tylko dla tych, którzy lubią bardzo łagodny ketchup.
Do tego dania doskonale pasują frytki ze słodkich ziemniaków. W fazie 1 proponuję grillowane lub pieczone warzywa.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl