Gulasz to sposób na wykorzystanie mniej ładnych kawałków mięsa. Mój przepis na gulasz z pomidorami i papryką wymaga co prawda marynowania mięsa, ale dzięki temu skraca się czas duszenia. Spróbujesz?
Gulasz z pomidorami i papryką – przepis
proporcje na 2 porcje
- 250 g mięsa wołowego
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki płatków z papryki
- 1+1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 1+1 łyżka sosu Worcestershire
- sól
- pieprz
- 1 cebula
Mięso pokroić w kostkę, skropić octem balsamicznym i sosem Worcestershire, odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie na patelnię wrzucić cebulę, obsmażyć ją, dodać mięso, smażyć aż przestanie być różowe (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (i jeszcze trochę octu i sosu) i dusić ok. 20 minut.
Podawać z kaszą, makaronem, ciemnym chlebem.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Uwielbiam takie jednogarnkowe dania.