Kiedy piszę te słowa, jest 13C i lekka mżawka, ale to już wiosna i rozbieg przed sezonem grillowym. Za chwilę cała Polska wylegnie na zewnątrz, wykupi zapasy podpałki do grilla oraz piwa ze sklepów. Nad całym krajem będzie unosić się aromat kiełbasy i kaszanki. Jeśli wolisz podać coś innego, jagnięcina z grilla z pomidorową kaszą kuskus na pewno zachwyci znajomych.
Jagnięcina z grilla z pomidorową kaszą kuskus – przepis
proporcje na 4 porcje
- 12 kotletów jagnięcych z kostką
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (mielonej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 6 łyżek kaszy kuskus
- 100 g sera feta, posiekanego
- 200 g jogurtu greckiego
Uwaga: mięso trzeba marynować co najmniej 4 godziny. Najlepiej przez noc. Weź to pod uwagę, planując gotowanie.
Podziel mięso na kotlety z kostką.
Zmieszaj składniki marynaty: połowę posiekanego czosnku, kardamon, gałkę muszkatołową, paprykę, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, sok z cytryny i łyżkę oliwy. Pokrój cebulę w piórka, rozłóż w misce, w której będzie marynować się jagnięcina. Natrzyj marynatą mięso, przełóż do miski i odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Kiedy mięso jest już zamarynowane, rozgrzej grill. Ja używam grilla elektrycznego lub patelni grillowej – to o tyle dobre wyjście, że można go używać, jeśli mieszkasz w bloku, bo dym nie będzie nikomu przeszkadzać, a dodatkowo pogoda nie pokrzyżuje planów. Rozgrzej go dobrze i zacznij grillować kotlety.
Zalej kuskus wrzątkiem, przykryj, odstaw na 5 minut.
W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, dodaj posiekany czosnek i podsmaż przez minutę. Dodaj puszkę pomidorów, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż zgęstnieje – około 5 minut.
Po tym czasie zmieszaj sos pomidorowy z kaszą kuskus, dodaj pokruszoną fetę i posiekaną miętę. Grillowana jagnięcina powinna być już gotowa – podaj ją z kaszą kuskus i jogurtem greckim.
PS jeśli masz mniej ładną jagnięcinę z kością i chcesz ją wykorzystać, polecam użycie tej samej marynaty do mięsa, po czym wsadzenie go do wolnowaru. Po ośmiu godzinach na „1” albo czterech na „2” masz doskonałe w smaku, miękkie, łatwo odchodzące od kości mięso, które możesz podać z kaszą kuskus, z pitą, ewentualnie po prostu z sałatką grecką.
Przepis znalazłam w blogu The Mediterranean Dish.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] na ostro – według przepisu na jagnięcinę z grilla, ale wiem, że jagnięcinę trudno […]