Zamiast nudnego grillowanego filetu – kurczak po meksykańsku. Wymaga trochę pracy, ale jest doskonały!
Kurczak po meksykańsku – składniki
proporcje na 8 porcji
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pieczona, marynowana papryka
- 3 łyżki śmietany
- limonka, pokrojona w ósemki
- 6 tortilli pełnoziarnistych
Kurczak po meksykańsku – przepis
Posiekać czosnek, zmieszać z sokiem z limonki, oliwą, szczyptą soli i pieprzu.
Ułożyć kurczaka w płaskim naczyniu żaroodpornym. Polać marynatą (jak wyżej). Przykryć, odstawić na 30 minut (najlepiej do lodówki).
Rozgrzać patelnię grillową. Grillować mięso po 5 minut z każdej strony. Odstawić pod przykryciem (żeby było ciepłe).
Wrzucić każdą z tortilli na grill, na około 30 sekund. Pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na talerzach (po 3 kawałki na porcję)
Pokroić filety w paski.
Pokroić grillowaną paprykę w paski.
Każdy z kawałków tortilli lekko posmarować śmietaną, na tym ułożyć plastry kurczaka i papryki.
Podawać ciepłe, z ósemkami limonki.
Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet: Parties & Holidays Cookbook.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl