Ostatnio parę osób pytało mnie o przepisy na ostro – no to proszę, jest! Kurczak w ostrym sosie nie jest szczególnie skomplikowany, ale na pewno ostry. Jeśli szukasz przepisów na ostre dania, ten na pewno Cię zadowoli!
Kurczak w ostrym sosie – składniki
- 1 kg podudzi z kurczaka (bez skóry)
- ew. łyżka oleju / innego tłuszczu
- 1 duża cebula
- 3 papryczki chili
- kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki sosu harissa
- 2 łyżki octu ryżowego
- 100 ml wody
- sól
- pietruszka / kolendra / koperek
Kurczak w ostrym sosie – przepis
Osusz podudzia z kurczaka, obsmaż w dużym garnku (albo patelni z pokrywką). Wyjmij z garnka.
Posiekaj cebulę, czosnek, imbir i papryczki chili (bez pestek!), podsmaż na tłuszczu wytopionym z kurczaka. Jeśli tłuszczu jest za mało, dodaj łyżkę oleju.
Pokrój w plastry pieczarki, dodaj do garnka, obsmaż aż zwiędną. Lekko posól.
Dodaj kurczaka, sos harissa, ocet ryżowy i wodę, zmieszaj całość, duś 30 minut.
Podawaj na ciepło, z ryżem albo kaszą, posypane świeżą zieleniną.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl