W zasadzie moim ulubionym i najszybszym w przygotowaniu dodatkiem do obiadu jest kuskus z warzywami. Rzadko się zdarza, żebym nie miała w domu składników. Ale postanowiłam coś zmienić – i stąd kuskus z cukinią. Spróbujesz?
Kuskus z cukinią: składniki
proporcje na 4 porcje
- 5 łyżek kaszy kuskus
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- wrzątek
Kuskus z cukinią: przepis
Kuskus wsyp do miski, zalej wrzątkiem, przykryj. Po 3-5 minutach odkryj i wymieszaj.
W międzyczasie posiekaj cebulę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć cebulę, duś 2 minuty, a potem dodaj cukinię. Podsmażaj, mieszając, około 5 minut.
Dodaj mieszankę z patelni do kuskusu, dopraw solą i pieprzem, posyp pietruszką.
Kuskus z cukinią równie dobrze smakuje na zimno, więc jako element dania do pracy jest w sam raz!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Odkąd odkryłem kuskusa, często go sobie przyrządzam. Dużo wygodniej się go przygotowuje na ciepło niż inne kasze czy makarony. Dlatego dla studenta jest po prostu idealny. Przepis też sobie zapiszę.
Smacznego 🙂
[…] Doskonale pasuje do tego moim zdaniem kasza kuskus. Na zdjęciu widzisz kaszę kuskus z koperkiem, ale polecam też kuskus z cukinią. […]