O tym, że prawdziwe domowe lasagne wcale nie musi być z beszamelem, już pisałam – sprawdź mój przepis. Robiłam też inne wersje – np. lasagne z kurczakiem albo lasagne z wolnowaru. Dziś coś, czym zachwycił się mój przepadający za mięsnym, klasycznym lasagne konkubent: lasagne z cukinii.
Lasagne z cukinii – przepis
proporcje na 6 porcji
- 3-4 cukinie
- 1 opakowanie ricotty (200 g)
- 200 g sera białego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 2 puszki pomidorów
- 150 g mozzarelli
- oliwa
Co do cukinii – lepiej więcej, niż mniej. Za pierwszym podejściem zabrakło mi cukinii i byłam zła. Na tyle, że zrobiłam lasagne z cukinii ponownie – tylko po to, żeby zrobić lepsze zdjęcia. Jeśli zostanie trochę cukinii, nie szkodzi, na końcu przepisu podaję, co z nią zrobić.
Rozgrzej piekarnik do 175C.
Cukinię umyj, odkrój końcówki, pokrój wzdłuż w plastry. O dziwo, mandolina nie sprawdziła się tu najlepiej, o wiele wygodniej było mi pokroić warzywo nożem. Wrzuć plastry cukinii do miski, zasyp solą, odstaw. Kawałki, których nie da rady już pokroić w plasterki, posiekaj drobno, odstaw na potem.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj na patelnię, posyp ostrą papryką, duś około 5 minut. Dodaj pomidory i ewentualnie resztę cukinii (tę posiekaną). Duś około 45 minut aż zgęstnieje, po czym zmiksuj blenderem.
Wymieszaj ricottę z białym serem, dopraw solą i pieprzem.
Odsącz, przepłucz plastry cukinii.
Do naczynia do zapiekania wlej 2-3 łyżki sosu pomidorowego, rozprowadź po dnie.
Na każdy plaster cukinii nakładaj trochę masy serowej i trochę sosu pomidorowego. Zwijaj i ustawiaj na sztorc, ciasno, żeby się nie porozwijały.
Zetzryj na dużych oczkach tarki mozzarellę, posyp lasagne z cukinii.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Podawaj na ciepło.
Jeśli zostało Ci trochę plastrów cukinii i sosu pomidorowego, posiekaj plastry, dodaj je do sosu, duś 15 minut. Po tym czasie możesz sos zamrozić albo zawekować.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Lasagne z cukinii […]
[…] Lasagne z cukinii […]