Makaron z cukinii, z buraka, ze słodkiego ziemniaka – ta moda trafiła juz jakiś czas temu do Polski. Celem jest podanie w posiłku większej ilości warzyw, obniżenie zawartości węglowodanów. Dzięki tarkom spiralnym czyli spiralizerom można wyczarować taki makaron z warzyw bez większego wysiłku. Co było robić, ja też kupiłam spiralizer – a makaron z cukinii z kurczakiem to mój pierwszy przepis z jego wykorzystaniem.
Makaron z cukinii z kurczakiem – przepis
proporcje na 2 porcje
- 1 cukinia
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 100 g mozzarelli w kuleczkach
- 1 filet z kurczaka
- garść świeżej bazylii
- 2+2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól
- pieprz
Filet z kurczaka oczyść, podziel na pół, oprósz solą i pieprzem.
Grilluj kurczaka na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej (jeśli nie masz takiej, użyj zwykłej patelni). Powinien być zrumieniony, ale soczysty.
W międzyczasie pokrój na połówki pomidory koktajlowe, zmieszaj z kulkami mozzarelli, pokrojonymi we wstążki liśćmi bazylii, oliwą i octem z czerwonego wina.
Przy pomocy tarki spiralnej / spiralizera zrób makaron z cukinii.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, wrzuć na nią makaron z cukinii, dopraw solą i pieprzem, duś około 3 minuty. Makaron z cukinii powinien być jędrny, ale nie całkiem surowy.
Wymieszaj makaron z mozzarellą z pomidorami, rozdziel na talerze, dodaj po kawałku kurczaka.
Podawaj na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl