Kiedy na straganach i w warzywniakach pojawia się bób, wszyscy wiedzą, że oto nadeszła najlepsza część roku. Będzie ciepło, kolorowo i smacznie. Makaron z bobem to danie trochę przypadkowe, ale wyszło świetnie – spróbuj!
Makaron z bobem, papryką i miętą – składniki
proporcje na 6 porcji
- 200g makaronu
- 150g bobu (jeśli ugotuje się za dużo, nie szkodzi, można zjeść z czymś innym albo przerobić na pesto z bobu)
- 2 średnie papryki
- 2 łyżki suszonej papryki w płatkach
- garść liści mięty
- oliwa
- sól
- pieprz
Makaron z bobem, papryką i miętą – przepis
Makaron gotujemy al dente.
Bób gotujemy do miękkości – ok. 20 minut. Następnie studzimy i obieramy z łupin.
Paprykę kroimy w kostkę.
Mieszamy makaron, bób, paprykę, dosypujemy płatki papryki, posiekane liście mięty, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.
Jemy na zimno.
Makaron z bobem, papryką i miętą to wymarzone danie do pracy – polecam zabrać je ze sobą w pudełku Appetit Black & Blum.
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Co za rewelacyjne zestawienie 🙂 Wygląda kolorowo i apetycznie! Mięta z pewnością dodaje nutki orzeźwienia.
Mój dzisiejszy obiad. Pycha! Pozdrawiam, Magda.
[…] poprzednim przepisie na danie z bobem pisałam o tym, że ugotowanie zbyt dużej ilości bobu to nie problem. Można powtórzyć przepis […]
[…] Makaron z bobem i sałata […]
[…] Makaron z bobem, papryką i miętą […]
[…] Makaron z bobem, papryką i miętą […]
[…] Bób to też warzywo, które można podać na wiele sposobów – można zrobić pastę z bobu, makaron z bobem czy sałatkę z bobem. Dziś włoska pasta z […]