Sosy do makaronu to najlepszy sposób na zużycie tego, co siedzi w lodówce. Przedwczorajsza rukola, której nie masz ochoty jeść w sałacie? Kawałek fety, z którym nie masz co zrobić? Proszę bardzo. W 20 minut powstaje wyjątkowo smaczny, sycący makaron z sosem pomidorowym… i wszystkim, co do niego dorzucisz.
Makaron z sosem pomidorowym, rukolą i fetą
proporcje na 4 porcje
- 150 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 3 garście rukoli
- garść czarnych oliwek
- 50 g fety
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Posiekać czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa, dusić 2-3 minuty. Po tym czasie wlać pomidory, zamieszać, doprawić sosem Worcestershire i pieprzem, gotować aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Oliwki pokroić w plastry, rukolę porwać na kawałki, fetę pokruszyć. Dodać te składniki do sosu na ostatnie 2-3 minuty duszenia.
Podawać na ciepło.
Jeśli przyjdą dodatkowi goście, wystarczy zwiększyć ilość pomidorów i makaronu.
Przepis znalazłam w książce Economy Gastronomy, ale trochę go zmieniłam.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Makaron z sosem pomidorowym, rukolą i fetą […]