Sosy do makaronu to najlepszy sposób na zużycie tego, co siedzi w lodówce. Przedwczorajsza rukola, której nie masz ochoty jeść w sałacie? Kawałek fety, z którym nie masz co zrobić? Proszę bardzo. W 20 minut powstaje wyjątkowo smaczny, sycący makaron z sosem pomidorowym… i wszystkim, co do niego dorzucisz.


Makaron z sosem pomidorowym, rukolą i fetą
proporcje na 4 porcje

Posiekać czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa, dusić 2-3 minuty. Po tym czasie wlać pomidory, zamieszać, doprawić sosem Worcestershire i pieprzem, gotować aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Oliwki pokroić w plastry, rukolę porwać na kawałki, fetę pokruszyć. Dodać te składniki do sosu na ostatnie 2-3 minuty duszenia.

Podawać na ciepło.

Jeśli przyjdą dodatkowi goście, wystarczy zwiększyć ilość pomidorów i makaronu.

Przepis znalazłam w książce Economy Gastronomy, ale trochę go zmieniłam.