Ta sałatka arabska to tak naprawdę moja wariacja na temat arabskich smaków i przypraw.
Sałatka arabska – przepis
proporcje na 2 porcje
- 30 dag filetu z kurczaka lub indyka
- 1 duży pomidor
- sałata
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka zaataru
- 1/2 łyżeczki sumaku (czerwonawa przyprawa, nadaje kwaskowaty smak)
- 2-3 gałązki pietruszki
- sól
- pieprz
Mięso oprószyć solą i pieprzem, zgrillować na patelni grillowej, wystudzić.
Sałatę rozdzielić na talerze, pokroić pomidor i też rozdzielić na porcje.
Posiekać drobno pietruszkę, dodać oliwę, sok z cytryny, sumak i zaatar. Zmieszać.
Pokroić mięso w kawałki na jeden kęs, zmieszać z powstałym sosem.
Rozłożyć na warzywach.
Podawać od razu.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałatka arabska […]