Zdarza się Wam czasem zajrzeć do lodówki i znaleźć lekko zwiędłą paprykę, cukinię, bakłażana? Niestety, to częsty problem. Idealnie jest mieć zaplanowane posiłki i odmierzone składniki na nie, ale czasem w warzywniaku jest tyle pięknych rzeczy, że nie sposób się powstrzymać. Moja sałatka z pieczonych warzyw to sposób na uratowanie takich zachomikowanych zapasów.
Sałatka z pieczonych warzyw – przepis
proporcje na 4 duże porcje
- 1 cukinia
- 2 papryka
- 1 czerwona cebula
- pęczek zielonych szparagów
- 100 g makaronu orzo (możesz też użyć innego drobnego, jednolitego makaronu)
- 100 g sera feta
- garść czarnych oliwek, chętnie podsuszanych
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Pokrój cukinię i cebulę w półplasterki, paprykę w szerokie paski (a te na 3-4 części – tak, żeby kawałki warzyw były podobnej wielkości), szparagi pokrój na 3-4 kawałki każdy. Wrzuć do naczynia do zapiekania, polej oliwą i sokiem z cytryny, posyp pieprzem i dobrze wymieszaj.
Uwaga: warzywa nie powinny leżeć na sobie – jeśli trzeba, weź drugie naczynie do zapiekania.
Naczynie z warzywami wstaw do piekarnika, piecz około 20 minut. Sprawdź, czy są już miękkie. W razie potrzeby, zamień naczynia miejscami w piekarniku i piecz jeszcze około 10 minut.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
W dużej misce zmieszaj warzywa i ugotowany makaron. Pokrusz ser feta, oliwki wydryluj, pokrój na kawałki.
Nie ma potrzeby dodawać więcej oliwy ani innych przypraw – sałatka z pieczonych warzyw jest wystarczająco doprawiona w tej wersji.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl