Na pewno słyszałaś o vitello tonnato, włoskim specjale. Cienko krojona pieczeń cielęca, a na tym intensywny sos tuńczykowo-kaparowy. A co powiesz na tomato tonnato, czyli sałatkę z pomidorów z sosem tego typu?
Spis treści
Sałatka z pomidorów z sosem: składniki
na porcję dla 3-4 osób
- 4-5 dużych pomidorów
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki dobrego majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- puszka (80g) tuńczyka w sosie własnym
- czubata łyżka kaparów
- czarny sezam
- kilka liści (rukiew wodna, amarantus, bazylia, oregano) do ozdoby i smaku
Sałatka z pomidorów z sosem: przepis
Zmiksuj tuńczyka (pod odsączeniu!) z majonezem, sokiem z cytryny i kaparami. Nie staraj się osiągnąć idealnie gładkiego sosu, wystarczy kilkanaście sekund.
Pomidory pokrój w cienkie plastry.
Sos rozprowadź na odpowiednio dużym półmisku. Ułóż na nim pomidory tak, jak chcesz – ja staram się nasuwać plastry częściowo jeden na drugi, a miejsca pomiędzy uzupełniam pokrojonymi na pół mini-pomidorami, ale tu nie ma zasad, nie wpływa to też na smak.
Udekoruj ziołami, czarnym sezamem i dodatkowymi kaparami, jeśli chcesz.
Sałatka z pomidorów z sosem: uwagi
Jeśli chcesz, możesz dodać pociętą w paski sałatę rzymską do sosu – będzie bardziej treściwie.
Sam sos można bez problemu przechować 2-3 dni w lodówce, ale całość wytrzyma w najlepszym przypadku przez noc, jako resztki po kolacji.
Polecam też inne przepisy z tuńczykiem:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl