Klasyczne schabowe to ulubione danie wielu osób. Jednak to nie wszystko, co można zrobić z tym smacznym i chudym mięsem. Dziś przepis na schab w sosie sojowym – pyszne, soczyste kawałki mięsa.
Schab w sosie sojowym – przepis
proporcje na 4 porcje
- 4 kawałki schabu po ok. 200g każdy, pokrojone jak na kotlety
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki płatków papryki
- kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm
- 3 ząbki czosnku
Wszystkie składniki poza schabem zmiksować.
Zamarynować mięso w sosie na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc).
Wyjąć z sosu, grillować na grillu lub patelni grillowej po 5-7 minut z każdej strony (dokładny czas zależy od grubości mięsa; ma być jędrne, ale nie twarde).
Podawać na ciepło.
Przepis znalazłam w blogu Kalyn’s Kitchen.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl