W USA ten sos znany jest pod nazwą „green goddess dressing”. Przepis powstał podobno w latach 20-tych XX wieku – i nie zawierał, inaczej niż u mnie, awokado. Ja zastąpiłam większość majonezu tym tłustym owocem. Sam sos z awokado i pietruszki jest doskonały jako dodatek do sałaty – jeśli wolisz rzadszą konsystencję, dodaj więcej jogurtu. Można go też podawać jako dodatek do mięsa albo dip do warzyw.
Sos z awokado i pietruszki – składniki
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos z awokado i pietruszki – przepis
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Podawać od razu, przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, do 2 dni.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] zRodzinką Czosnkowy dip bakłażanowy Sos z sera pleśniowego Marynowana cebula Sos z awokado Szybki sos z awokado Pasta z awokado Sos salsa Sos z anchois i kaparami […]
[…] Sos z awokado: […]