W Polsce grill = kiełbasa i karkówka. Może jeszcze boczek. Do tego musztarda, ketchup i chleb krojony. Zmieńmy to. Jest masa przepisów na dania z grilla, które warto wypróbować i wprowadzić do swojego stałego menu. Dania z grilla nie muszą być ciężkie i tłuste. Doskonałym przykładem są te szaszłyki warzywne – lekkie i bardzo smaczne.
Szaszłyki warzywne – przepis
- 500 g pieczarek (niedużych)
- 1 cukinia (2, jeśli sa naprawdę nieduże)
- 2-3 papryki, w różnych kolorach
- 1-2 czerwone cebule
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła: tymianek, majeranek, oregano
- sól
- pieprz
Umyj pieczarki. Cukinię pokrój w ukośne półplasterki o jednakowej grubości (do 1 cm), paprykę oczyść z ziaren i pokrój na jednolite w powierzchni kawałki – na jeden kęs. Cebulę przekrój na pół, a potem każdą połowę na 6 części.
Wszystko wrzuć do sporego pudełka.
Posiekaj czosnek, dodaj do pudełka razem z oliwą, sokiem z cytryny, świeżymi ziołami, solą i pieprzem.
Zamknij pudełko, dobrze potrząśnij, żeby wszystko się wymieszało, odstaw co najmniej na godzinę.
Po tym czasie rozgrzej grill (albo piekarnik, jeśli pogoda nie dopisuje – w piekarniku ustaw temperaturę 150C).
Nadziewaj na patyki do szaszłyków kawałki warzyw – na każdym patyku zmieści się 8-10 kawałków warzyw.
Grilluj lub piecz, obracając raz w trakcie. Na grillu lub patelni grillowej wystarczy 10 minut, w piekarniku – raczej 25-30 minut.
Podawaj na ciepło, z hummusem, sosem tzatziki albo innym ulubionym dipem.
Jeśli po przyjęciu grillowym szaszłyki warzywne zostaną, nic straconego. Zdejmij warzywa z patyków – następnego dnia możesz je podgrzać w kuchence mikrofalowej albo zrobić z nimi wrap z kawałkiem chleba pita posmarowanego hummusem.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Szaszłyki warzywne […]