Dobry kawałek wołowiny, świeża sałata, kieliszek wina. Nie trzeba wiele, żeby zrobić naprawdę dobrą kolację. Wołowina z sałatą nie zajmie wiele czasu, nie wymaga nietypowych składników, a naprawdę smakuje doskonale. Jasne, trzeba przetworzyć termicznie czerwone mięso, ale to też da się zrobić!
Wołowina z sałatą
proporcje na 2 porcje
- 300 g wołowiny (np. ligawa)
- 2 czubate łyżka chrzanu
- 1 czubata łyżka śmietany 12%
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- 100 g sałaty (mieszanej – czyli 1 torba)
- 1 ziemniak
- 1+1 łyżka oliwy
Mięso oczyścić, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony, potem przykryć i trzymać na minimalnej mocy palnika około 5 minut.
Uwaga: jeśli nie masz pokrywki do patelni grillowej, wystarczy folia aluminiowa, którą nakryjesz patelnię.
Pokroić ziemniaka w cieniutkie plasterki, najlepiej używając do tego celu mandoliny.
W międzyczasie na suchej patelni z powłoką teflonową lub ceramiczną smażyć plasterki ziemniaka – około 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupkie jak chipsy.
Sałatę doprawić oliwą, solą i pieprzem, wymieszać, odstawić.
Zmieszać chrzan, śmietanę, miód, ocet i koperek.
Mięso zdjąć z patelni, zostawić na desce na 3 minuty do wystygnięcia, pokroić w plastry. I już.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Do tego ryż (czerwony będzie się ładnie komponował kolorystycznie z daniem), ewentualnie ziemniaki w formie chipsów – przepis, jak to zrobić, […]