Dobry kawałek wołowiny, świeża sałata, kieliszek wina. Nie trzeba wiele, żeby zrobić naprawdę dobrą kolację. Wołowina z sałatą nie zajmie wiele czasu, nie wymaga nietypowych składników, a naprawdę smakuje doskonale. Jasne, trzeba przetworzyć termicznie czerwone mięso, ale to też da się zrobić!

Wołowina z sałatą

proporcje na 2 porcje

  • 300 g wołowiny (np. ligawa)
  • 2 czubate łyżka chrzanu
  • 1 czubata łyżka śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sałaty (mieszanej – czyli 1 torba)
  • 1 ziemniak
  • 1+1 łyżka oliwy


znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Mięso oczyścić, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony, potem przykryć i trzymać na minimalnej mocy palnika około 5 minut.

Uwaga: jeśli nie masz pokrywki do patelni grillowej, wystarczy folia aluminiowa, którą nakryjesz patelnię.

Pokroić ziemniaka w cieniutkie plasterki, najlepiej używając do tego celu mandoliny.

W międzyczasie na suchej patelni z powłoką teflonową lub ceramiczną smażyć plasterki ziemniaka – około 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupkie jak chipsy.

Sałatę doprawić oliwą, solą i pieprzem, wymieszać, odstawić.

Zmieszać chrzan, śmietanę, miód, ocet i koperek.

Mięso zdjąć z patelni, zostawić na desce na 3 minuty do wystygnięcia, pokroić w plastry. I już.