Co prawda chwilowo ciepłe zupy nie cieszą się popularnością z uwagi na pogodę, ale wieczory bywają chłodne. Polecam ten przepis – zwłaszcza, że w zasadzie nie ma przeszkód, żeby danie podać na zimno – zupa fasolowa świetnie smakuje i w tej wersji.
Zupa fasolowa – przepis
proporcje na 4 porcje
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżki płatków papryki
- 2 puszki białej fasoli
- 100 g rukoli
- 500 ml bulionu
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- chili w proszku
- 1 łyżka oliwy
W garnku rozgrzać oliwę. Posiekać cebulę i czosnek (można się nie przykładać, potem będziemy zupę miksować), wrzucić na oliwę, dodać płatki papryki, dusić 2-3 minuty.
Odcedzić, opłukać fasolę. Dodać do garnka, dodać też bulion. Zagotować, gotować na małym ogniu przez jakieś 10 minut.
Odstawić, zmiksować blenderem (nie musi być bardzo gładko), doprawić. Dodać rukolę i bazylię, ponownie lekko zmiksować.
Podawać na ciepło albo na zimno.
Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Taste of Summer, z moimi zmianami.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl