Co brać do pracy: warstwowa sałatka z tuńczykiem

Jakie zapasy zwykle macie w domu? U mnie zawsze znajdzie się kilka puszek tuńczyka, oliwki, musztarda (co najmniej 3 warianty), oliwa… W zależności od potrzeb, z tego można już zrobić obiad czy kolację. Dziś sałatka z tuńczykiem.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem – przepis

proporcje na 1 porcję (w słoiku około 450-500 ml)

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść czarnych oliwek
  • 1/2 żółtej papryki
  • garść roszponki (lub innej sałaty)

Zmieszać oliwę, musztardę i sok z cytryny. Wlać na dno słoika.

Odcedzić tuńczyka, wrzucić do słoika.

Posiekać paprykę, wrzucić czerwoną na tuńczyka.

Pokroić oliwki na połówki, wrzucić na paprykę.

Dodać żółtą paprykę.

Na wierzchu ułożyć tyle sałaty, ile wejdzie.

Przed jedzeniem wymieszać.

PS jeśli zamierzasz podać sałatkę z tuńczykiem od razu, możesz ją zmieszać w salaterce.

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/co-brac-do-pracy-warstwowa-salatka-z-tunczykiem/
YouTube2k
Instagram5k

Leave a Reply