Kupiłam jagnięcinę. Kilka kilogramów, więc była możliwość wypróbowania kilku przepisów. Spytałam znajomą, co by ugotowała. Ona na to – tagine. Trochę się zmartwiłam, bo nie mam tego garnka z gliny z charakterystyczną pokrywką. Znajoma wyjaśniła, że garnka też nie ma i nie używa nigdy, wystarczy dowolne naczynie z pokrywką i piekarnik, a kluczowe dla zrobienia dobrego tagine są przyprawy. Duszona jagnięcina w tej formie to też sposób na zużycie mniej ładnych kawałków mięsa, więc nic się nie zmarnuje.
Duszona jagnięcina, czyli najprostsze tagine
proporcje na 4-6 porcji
- ok. 700 g jagnięciny, pokrojonej w nieduże kawałki
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 300 g zielonej fasolki
- 1 czerwona papryka
- 500 g ziemniaków
- sól
- pieprz
- 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka papryki mielonej (możesz zmieszać słodką i ostrą)
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 laska cynamonu
- kilka liści laurowych
Rozgrzej piekarnik do 200C. Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką.
Wrzuć do naczynia mięso, oprósz je solą i pieprzem. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, obraną i pokrojoną na pół fasolkę, pokrojoną w paski lub kostkę paprykę, obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
Dorzuć cynamon i liście laurowe.
Zmieszaj sypkie przyprawy z pomidorami w puszce, zalej zawartość naczynia, wymieszaj.
Wstaw do piekarnika na godzinę. Po tym czasie wymieszaj, ewentualnie podduś w piekarniku jeszcze pół godziny – mięso musi być miękkie.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] jak pisałam w przypadku przepisu na tagine z jagnięciny – liczą się przyprawy. Mięso może być naprawdę pośledniego sortu, ale przyprawy muszą […]